Foto: TT

Mehmet Kaplan avgår

Publicerad

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) avgår, meddelade statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens på måndagen.

– Jag har idag fått Mehmet Kaplans begäran om entledigande som statsråd. Jag har beviljat begäran, säger statsminister Stefan Löfven.

Har kritiserats tidigare

Mehmet Kaplan har vid flera tillfällen under sin politiska karriär kritiserats av debattörer och politiska motståndare för att vara för vag när det gäller hans inställning till islamism. Kritiken växte igen i förra veckan när det avslöjades att han varit på en middag där även en representant för den turkiska högerextremistiska organisationen Grå vargarna deltog. Statsminister Stefan Löfven kallade händelsen för ”djupt beklaglig”.

Samtidigt rapporterade SVT att Mehmet Kaplan hade återkommande kontakter med den islamistiska organisationen Milli Görüs, och i helgen avslöjades att Kaplan 2009 hade jämfört israelers agerande mot palestinier med nazisternas behandling av judar under andra världskriget.

Idag avgick alltså Mehmet Kaplan från sin post som bostadsminister. Han menar att debatten om hans kontakter gör det svårt för honom att sköta sitt arbete som bostadsminister.

– Ett statsråd ska kunna representera Sveriges regering på ett otvivelaktigt sätt. Om detta får det inte råda några tveksamheter, säger Löfven.

Han uppger att finansmarknadsministern Per Bolund blir tillförordnad bostadsminister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.