Foto: TT

Migrationsverket ökar samarbetet med Säpo

Publicerad

Migrationsverket utökar sitt samarbete med Säkerhetspolisen (Säpo). Sedan juli görs automatiska kontroller av alla personer som söker uppehållstillstånd i Sverige, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Syftet är att hitta personer som kan utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Hittills har verket skickat uppgifter till Säpo från över 20.000 ärenden. Enligt Migrationsverket har det förekommit fall där Säkerhetspolisen har reagerat.

I fall där en person bedöms kunna utgöra ett hot mot rikets säkerhet kan Säkerhetspolisen efter en vidare utredning avråda Migrationsverket från att bevilja uppehållstillstånd. Förra året gjorde man det i 50 fall.

Kontrollerna är en del av den överenskommelse om åtgärder mot terrorism som regeringen och allianspartierna nådde tidigare i år. Tidigare har liknande kontroller enbart gjorts vid ansökningar om medborgarskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.