Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se äldreministern Anna Tenje (M) till vänster i bild berätta om satsningen på äldreomsorgen, och SDPF:s analys i studion. (Både teckenspråk och svenskt tal finns) Foto: Sebastian Tham/Regeringskansliet

Äldreministern öppnar för teckenspråksutbildning i Äldreomsorgslyftet

Uppdaterad
Publicerad

Äldreministern Anna Tenje (M) vill undersöka om kommuner ska kunna använda det förlängda Äldreomsorgslyftets pengar till att utbilda medarbetare i teckenspråk.

Det säger ministern i ett uttalande som du kan se teckenspråkstolkat i videoklippet här ovanför. Där ser du också hur Sveriges dövas Pensionärsförbunds ordförande Marianne Wallentin reagerade på ministerns uttalande i avsnitt 4 av programmet 15 minuter på teckenspråk.

Marianne Wallentin tror att det inte räcker med pengar för att hjälpa kommunerna att ta hand om döva och hörselskadade äldre på ett bra sätt, hon tror att kommunerna behöver en bättre förståelse och att personalen som de äldre möter inte ska bytas ut så ofta.

Det här är Äldreomsorgslyftet:

Äldreomsorgslyftet ska stärka kompetensen inom kommunalt finansierad vård och omsorg om äldre genom att ge ny och befintlig personal möjlighet att utbilda sig på arbetstid. Statsbidraget ges som ersättning för personalkostnaderna för personalen som studerar och kan inte användas till andra kostnader.

Här går det att se vilka utbildningar stödet får användas till idag: https://statsbidrag.socialstyrelsen.se/kommuner/aldreomsorgslyftet/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15 minuter på Teckenspråk

Mer i ämnet