Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Äldre-och socialförsäkringsminister Anna Tenje svarar på varför den här satsningen görs. (Både teckenspråk och svenskt tal finns) Foto: Magnus Bergevin/SVT

Ministern: ”Teckenspråk ska ingå i Äldreomsorgslyftet”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 2024 så har regeringen beslutat att förlänga och utveckla Äldreomsorgslyftet. Tidigare har det Svenska språket ingått i utbildningsinsatserna för personalen, men nu har regeringen beslutat att inkludera även de nationella minoritetsspråken och teckenspråk.

Äldre-och socialförsäkringsminister Anna Tenje höll en pressbriefing på finansdepartementet på torsdagen där hon berättade att Äldreomsorgslyftet ska förlängas i ytterligare tre år, och att det ska utvecklas. 1,7 miljarder per år under tre år framöver ska gå till bland annat till validering av kunskap, välfärdsteknik och skyddade yrkestitlar.

Pengarna ska även gå till språkutveckling för omsorgspersonalen i kommunerna. Tidigare har regeringen fokuserat på att personalen kan utbildas i det svenska språket, men under de kommande tre åren har regeringen beslutat att inkludera även de nationella minoritetsspråken och teckenspråk.

15 minuter på Teckenspråk

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2024/01/utvecklat-aldreomsorgslyft-starker-aldreomsorgen/

Se 15 minuter på teckenspråk om: Äldreomsorg på teckenspråk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Äldre-och socialförsäkringsminister Anna Tenje höll en pressbriefing på finansdepartementet på torsdagen där hon berättade att Äldreomsorgslyftet ska förlängas i ytterligare tre år, och att det ska utvecklas. Teckenspråket ska ingå. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15 minuter på Teckenspråk

Mer i ämnet