Foto: TT/RT

Misstänkta för giftattack på ex-spion identifierade

Publicerad

Den tidigare ryske agenten Sergej Skripal och hans dotter blev förgiftade av en rysk militärläkare och överste. Det uppger den undersökande journalistgruppen Bellingcat som nu säger sig ha identifierat båda misstänkta.

En av de två männen, som tros ha rest till Salisbury med avsikt att förgifta den tidigare ryske agenten Sergej Skripal, har blivit identifierad som läkaren Aleksandr Misjkin, anställd av den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Under militära studier rekryterades Misjkin till underrättelsetjänsten där han fick sitt alias Aleksandr Petrov, som han senare reste till Salisbury med.

Tidigare har Bellingcat pekat ut en före detta rysk överste, Anatolij Tjepiga, som använde sig av namnet Ruslan Bosjirov.

Bellingcat baserar sina uppgifter på bland annat kopior av männens dokument, databaser och vittnesmål från personer som är bekanta med dem.

Ryssland nekar inblandning

I början av september pekade brittiska åklagare ut två män för nervgiftattacken mot Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury den 4 mars i år, men uppgav inte deras identitet.

Männen ska ha rest till den brittiska staden och smetat giftet novitjok på familjens dörr.

Ryssland nekar till all inblandning i mordförsöket och menar att Petrov och Bosjirov är civila. De två misstänkta männen hävdar att de besökte Salisbury som turister.

De utpekade säger till tv-kanalen Russia Today att de ville se katedralen i Salisbury. Foto: RT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.