Foto: TT

Nätattack sprider sig över världen

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsexperter bekräftar att den nätattack som har drabbat många stora företag i flera länder ser ut att ha haft Ukraina som främsta mål. Viruset fortsätter sprida sig över världen. I Sverige slogs Göteborgs hamn ut och även en bank uppges ha drabbats.

Cyberattacken är av samma variant som utpressningsviruset ”Wannacry” som spreds i maj – den som drabbas måste betala för att komma åt sina egna filer som har låsts av viruset. 

Enligt tekniksajten Breakit har datorer hos en svensk bank och flera andra svenska storföretag infekterats av den skadliga koden. Datorerna blir ”frysta” och användaren uppmanas betala motsvarande 2 600 kronor för en dekrypteringsnyckel, nödvändig för att användaren ska komma åt sina filer, uppger Breakits källor.

Att betala de pengar som hackarna kräver kan vara vanskligt.

– Det är skurkar man har att göra med och det är inte alltid de levererar avkrypteringsnyckeln, utan de tar pengarna och säger tack och hej då, säger IT-säkerhetsexperten Fredrik Johansson på företaget Check Point.

Oklar omfattning

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vet inte hur stor omfattningen är i Sverige.

– Vi håller fortfarande på att samla in information med våra partner runt om Europa. Vi hoppas ha en klarare bild i morgon förmiddag, säger Robert Jonsson, ställföreträdande chef för MSB:s avdelning för cybersäkerhet. 

Utöver Ukraina och Ryssland har även fler länder i Europa drabbas av viruset.

USA har också drabbats, men där uppges spridningen gå långsammare.

  Även Australien ska ha drabbats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.