Foto: SVT

Nationell teckenspråkstolktjänst utreds

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att låta Västra Götalands läns landsting utreda möjligheterna att till vissa delar skapa en nationell tolktjänst för döva och hörselskadade. Det skriver regeringskansliet i ett pressmeddelande idag.

Tolktjänstutredningen har pekat på flera problem, till exempel brister i samordning och att administrationen tar lång tid, och regeringen tror att om man ger tolkanvändarna möjligheten att vända sig till en och samma plats för tolkbokningar så kan samordningen förbättras.

Utredningen får i uppgift att ta reda på juridiska, ekonomiska, organisatoriska och praktiska förutsättningar för att landstingen ska kunna samordna beställning av tolktjänst och hur tolktjänsten ska administreras.

Arbetet ska särskilt ta sin utgångspunkt i brukarnas perspektiv och behov, och det ska ske tillsammans med relevanta aktörer, som till exempel leverantörer av tekniska lösningar och berörda myndigheter.

En redovisning av arbetet ska lämnas till Regeringskansliet senast den 15 februari 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.