Niklas Wanjura från SVT Teckenspråk jobbar just nu med Den stora älgvandringen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niklas Wanjura från SVT Teckenspråk jobbar just nu med Den stora älgvandringen Foto: SVT Isabella Tirnovan

Niklas älskar att jobba med älgarna

Uppdaterad
Publicerad

Tittarna älskar SVT:s Slow TV-succé Den stora älgvandringen som nu är inne på sin sjätte säsong. Nyhetstecken träffade Niklas Wanjura som jobbar med programmet.

Niklas jobbar i vanliga fall som reporter på SVT Teckenspråk men just nu är det bara älgarna som gäller. Han är interaktionsproducent för Den stora älgvandringen. -Min främsta roll är att chatta med tittarna. Ibland ställer de frågor, de kanske undrar varför älgarna beter sig på ett visst sätt, och då försöker vi svara, berättar Niklas eller ”Niklas Älgaura” som han heter i chatten.

30 fjärrstyrda kameror följer älgarna

Om det händer något speciellt i skogen så spelas det in, till exempel om en räv dyker upp. Sen går det att se i efterhand på SVT Play. Niklas berättar om hur det fungerar med tekniken i produktionen: -Alla kameror är fjärrstyrda, vi har ungefär trettio stycken utplacerade i skogen för att följa älgvandringen.

Teckenspråksvärlden

Fansen älskar älgarna

-Vi på SVT använder ofta Duoappen, det gör vi också i den här produktionen. En del tittare skickar in konstverk på älgar, som tavlor och lerfigurer, säger Niklas.

Räven är Niklas favoritdjur

Han tror att Den stora älgvandringen är ett så populärt program för att många människor är upptagna och inte har tid att vara ute så mycket. -Det här blir ett sätt för publiken att få uppleva naturen. Själv är jag är en stadsmänniska, men jag tycker att det är otroligt vackert ute i naturen och ju äldre jag blir, desto mer uppskattar jag det. Men räven är mitt favoritdjur! säger Niklas och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet