Foto: TT

Nordkorea ska avveckla robotanläggning

Uppdaterad
Publicerad

Nord- och Sydkorea är överens om en total kärnvapennedrustning på den koreanska halvön. Det sade Sydkoreas president Moon Jae-In på en presskonferens i samband med sitt besök i Nordkorea.

Nordkorea och Sydkorea är överens om att den koreanska halvön ska bli ett fredligt område ”utan kärnvapen och kärnvapenhot”, säger Moon i Pyongyang.                  

Nordkorea har enligt uttalandet gått med på att permanent stänga test- och uppskjutningsanläggningen Tongchang-ris  och att tillåta att internationella observatörer övervakar nedmonteringen.

Nordkoreas president Kim Jong-Un sade att han räknar med att resa till Seoul i Sydkorea ”inom en snar framtid”. Om Kim kommer till Sydkorea blir det första besöket i grannlandet av en nordkoreansk ledare sedan den koreanska halvön delades på 1950-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.