Foto: TT

Novus: Metoo har lett till förändringar

Publicerad

Omkring 65 procent av svenskarna anser att uppropen kring sexuella övergrepp för ett år sedan har lett till faktiska förändringar, det visar en ny undersökning från Novus.

I den frågan svarar män och kvinnor lika i undersökningen, och det är heller inga större skillnader mellan olika åldersgrupper.

– Framför allt handlar det om att kvinnor ändrat sitt beteende och nu säger ifrån och anmäler, säger Torbjörn Sjöström, vd på företaget Novus, som gjort undersökningen på uppdrag av SVT.

45 procent av männen anser att män som kränker kvinnor har ändrat sitt beteende, efter metoo-uppropen, medan bara 28 procent av kvinnorna anser att männen ändrat sitt beteende.

Det är också fler män än kvinnor, 36 procent respektive 26 procent, som anser att män ett år efter #metoo i högre grad säger ifrån vid oacceptabelt beteende.

Samtidigt är det fler kvinnor än män (80 procent respektive 66 procent) som anser att kvinnor har ändrat sitt beteende och till exempel anmäler eller säger ifrån mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.