Sjukdomen gör att man förlorar de celler som producerar signalsubstansen dopamin som hjärnan använder för att skicka signaler mellan hjärncellerna, och som vi behöver för att kunna röra oss smidigt.
Idag finns inget botemedel mot Parkinsons sjukdom, bara symptomlindrande läkemedel.
Reservdelar i hjärnan
Men nu väcks hopp om en bättre behandling.
Det är forskare vid Lunds universitet som har lyckats styra stamceller till att utvecklas till dopaminproducerande nervceller. De blir reservdelar som transplanteras in i hjärnan på patienter med Parkinsons.
Tanken är att de odlade cellerna ska ersätta och ta över funktionen av de celler som gått förlorade.
”Kan revolutionera Parkinson-behandlingen”
De första försöken på människa har precis startat vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Åtta patienter kommer att få sju miljoner odlade celler insprutade i hjärnan.
– Målet är att de här odlade cellerna ska finnas som läkemedel i hela världen inom fem till tio år, säger Malin Parmar vid Lunds universitet.
Parkinsons sjukdom
* Parkinsons sjukdom är en neurodegenerativ sjukdom i vilken man främst förlorar de celler som producerar dopamin. Dopamin är en signalsubstans som hjärnan använder för att skicka signaler mellan hjärncellerna.
* Symptomen är ofta skakningar, stela muskler och sämre rörelseförmåga. Man kan också drabbas av depression, sömnproblem och tal- och kognitiva svårigheter.
* Ungefär en av hundra personer över 60 år får Parkinsons sjukdom och cirka 20 000 personer tros leva med Parkinsons i Sverige. Sjukdomen är vanligast bland äldre personer men kan även drabba personer i 20-årsåldern, men det är mycket ovanligt.
* Orsaken till sjukdomen är inte helt klarlagd.
* I dag finns det inget botemedel, eller något som kan skydda de döende dopamincellerna i hjärnan. Inte heller något som kan ersätta de sjuka cellerna.
* Behandlingen med läkemedel går ut på att lindra symptomen och ersätta bristen på dopamin genom att till exempel tillföra levodopa, ett ämne som kroppen gör om till dopamin.
* Läkemedlens effekt minskar med tiden och biverkningarna kan vara jobbiga.