Riksbankchef Stefan Ingves Foto: TT

Räntan sänks till rekordlåg nivå

Uppdaterad
Publicerad

Den nya reporäntan sänks till rekordlåga -0,50 procent meddelar Riksbankschefen Stefan Ingves. Beskedet är väntat och förutspåddes av de flesta räntebedömare.

Klockan 09.30 på torsdagen kom Riksbanken med beskedet att den viktigaste styrräntan sänks till -0,50 procent.

I SVT-studion Ylva Yngvesson, privatekonomisk analytiker och ekonomijournalisten Viktor Munkhammar från Dagens Industri.

Räntan teckenspråk

– Sänkningarna har nog hjälpt till att skjutsa på den starka konjunktur vi har i Sverige. Det som är lite bekymmersamt för Riksbanken är att inflationen fortfarande inte har sänkts, säger Viktor Munkhammar.

Ylva Yngvesson, privatekonomisk analytiker, tror att räntesänkningen påverkar räntesättningen på bolån.

– Det kan man förvänta sig. Och det är ju redan i dag historiskt låga räntor. Det gör att det är lätt att låna mycket, säger hon.

– Men när vi kommer upp i en mer normal räntenivå är det en helt annan situation kring vad man behöver betala för sitt boende. Så det man ska tänka på i dag är – ta inte i för mycket, var realistisk, fortsätter Ylva Yngvesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Räntan teckenspråk

Mer i ämnet