Ny rapport: Narkotikadödligheten i Sverige högst i Europa

Publicerad

Antalet människor som dör av droger i Sverige är högst i Europa, enligt en ny rapport från EU:s narkotikabyrå. Sverige har 81 dödsfall per miljon invånare, vilket är nästan fyra gånger högre än EU-genomsnittet.

– Det finns inga enkla förklaringar till varför, säger Mimmi Eriksson Tinghög, utredare på FHM, som menar att det inte är helt enkelt att jämföra olika länders statistik.

Sverige har under flera år tillhört de länder i Europa som haft högst narkotikadödlighet. Bara Estland har legat högre, men landet har de senaste åren arbetat hårt för att få bort farliga syntetiska opioider från marknaden, och satsat stort på att dela ut överdosläkemedlet Naloxon, vilket gjort att dödstalen sjunkit.

– Sverige hade under lång tid låg tillgång till läkemedelsassisterad behandling, som är en av de mest effektiva åtgärderna mot dödligheten, liksom till läkemedlet Naloxon, som häver överdoser.

Även om Sveriges dödstal nu är värst i Europa så minskar dödsfallen både 2018 och 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.