Foto: TT

Nya lösningen: Vattenpumpar ska rädda pojkarna

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals industripumpar ska göra det möjligt för det thailändska pojkfotbollslaget att lämna den grotta de varit instängda i till fots. Men militärens nya lösning är en kamp mot klockan.

Efter nio dagars sökande hittades det thailändska fotbollslaget som består av en tränare och tolv pojkar, den ena så ung som elva år, i den grotta de suttit fast i. Pojkarna, som i dag har varit i grottan i tolv dagar, mår efter förutsättningarna bra.

Samtidigt har det varit oklart hur man ska kunna få ut pojkarna och deras tränare ur grottan. Nu, rapporterar The Guardian, har militären börjat pumpa ut vatten ur grottan. Förhoppningen är att fotbollslaget ska kunna lämna grottan till fots och därmed slippa göra den farliga dykningen som flera experter varnat för.

Saknade pojklaget i Thailand – teckenspråk

Kamp mot klockan

Hundratals industripumpar arbetar nu med att tömma grottan på vatten. Samtidigt är operationen en kamp mot klockan. Enligt guvenör i Chiang Rai provinsen, är regn den största oroskällan och snart kommer monsunen.

Samtidigt arbetar militären på att få in en fiberkabel i grottan som ska göra att pojkarna kan höra och eventuellt se sina föräldrar

Foto: TT

.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saknade pojklaget i Thailand – teckenspråk

Mer i ämnet