Olga Tokarczuk och Peter Handke, 2018 och 2019 års litteraturpristagare Foto: Michele Tantussi och Hugo Correia, Reuters / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Olga Tokarczuk och Peter Handke får Nobelprisen i litteratur

Uppdaterad
Publicerad

Två Nobelpris i litteratur delas ut för första gången sedan 1974. Nu står det klart att författaren Olga Tokarczuk får 2018 års pris och Peter Handke får 2019 års pris.

Olga Tokarczuk föddes 1962 i Polen. Hennes mest betydande verk hittills är förmodligen ”Jakobsböckerna” från 2014, utgiven på svenska 2015, skriver TT. Hon får priset för ”en berättarkonst som med encyklopedisk lust beskriver gränsöverskridandet som livsform”.

Peter Handke föddes 1942 i Österrike och debuterade i mitten av 60-talet. Han har skrivit romaner, lyrik och dramatik och har översatts till över 20 språk. Han tilldelas Nobelpriset i litteratur 2019 för ”ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet.”

* December 2017 var senast Nobelpriset i litteratur delades ut. Då gick det till den brittiske författaren Kazuo Ishiguro. När Ishiguros namn tillkännagavs av Sara Danius i början av oktober 2017 var det knappt två månader kvar tills Dagens Nyheter skulle publicera den artikel som blev startskottet till Svenska Akademiens kris.

* 18 kvinnor vittnade om övergrepp och trakasserier och mannen i fråga, Jean-Claude Arnault, är gift med den dåvarande Akademiledamoten Katarina Frostenson.

* När det började närma sig tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur 2018 hade så många ledamöter lämnat sina uppdrag och förtroende var så pass svagt att man inte ansåg sig kunna dela ut priset. Därför sköts priset upp och två pristagare utses nu, en för 2018 och en för 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpriset 2019 - teckenspråk

Mer i ämnet