Orkanen Irma når rekordstyrka

Uppdaterad
Publicerad

Det kraftigaste ovädret som hittills uppmätts över Atlanten, orkanen Irma, har nu tagit sig fram till de första öarna i Karibien, skriver flera nyhetsbyråer.

Myndigheter uppmanar invånare att söka skydd inför rekordstarka vindar och kraftiga regn, när orkanen slår till med full kraft senare i dag, onsdag. Vindstyrkor på 82 meter i sekunden har uppmätts.                            

– Faran i denna händelse liknar ingenting vi någonsin sett, säger Puerto Ricos guvernör Ricardo Rossello.

Stormen Irma – Teckenspråk

Irma uppgraderades under tisdagen till en orkan av kategori fem, den allra högsta på skalan. Under natten mot onsdag har vindhastigheter på över 80 meter per sekund uppmätts, vilket gör Irma till den kraftigaste orkan som någonsin har observerats över Atlanten.

Som jämförelse hade stormen Gudrun, som slog hårt mot Sverige 2005, som allra kraftigast vindhastigheter på omkring 40 meter per sekund.

Enligt det amerikanska orkancentret NHC innebär en klass fem-orkan ”katastrofala skador”, med totalförstörda hus som följd och där ”större delen av området kommer att vara obeboeligt under veckor eller månader”.

Utöver de förödande vindarna varnar myndigheter för kraftiga regn, översvämningar, jordskred och på sina håll vågor på upp till sju meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Irma – Teckenspråk

Mer i ämnet