Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Partiledare tappar i förtroende

Publicerad

Väljarnas dom är hård mot flera partiledare som varit nyckelpersoner i den långa regeringsprocessen, enligt en ny förtroendebarometer från Novus.

Centerpartiet och Annie Lööf, som valde att släppa fram Stefan löfven som statsminister trots att hon tidigare pekat ut honom som huvudmotståndare, har minskat med fem procentenheter sedan november. Från 26 procent till 21.

Moderaternas Ulf Kristersson, som misslyckades med att ta regeringsmakten, har minskat med sex procentenheter – från 32 procent till 26 procent.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson tappar och 23 procent av väljarna har mycket eller ganska stort förtroende för honom jämfört med 27 procent i november.

Även KD-ledaren Ebba Busch Thor, som gått framåt ett tag, tappar med två procentenheter till 31 procent.

Stefan Löfven, som efte fyra månader blev statsminister, har ökat – från 33 till 34 procent.

Så har förtroendet för partiledarna ändrats

Partiledare       Januari 2019November 2018Stefan Löfven34%33%(S)   Ebba Busch Thor31%33%(KD)   Ulf Kristersson26%32%(M)   Jonas Sjöstedt26%23%(V)   Jimmie Åkesson23%27%(SD)   Annie Lööf21%26%(C)       Jan Björklund15%17%(L)   Isabella Lövin12%8%(MP)   Gustav Fridolin11%9%(MP)   

* Förändring är bland de intervjupersoner som uppgett att de har ganska eller mycket stort förtroende för respektive partiledare.

Källa : Novus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.