Foto: DN

Polisen kartlägger romer

Uppdaterad
Publicerad

Över 4.000 romer finns samlade i ett register i Skånepolisens datasystem i en mapp märkt ”kringresande”. Många av de personer som förekommer i registret är ostraffade och mer än 1.000 av dem är barn.

– Det känns obehagligt och skrämmande. Ska det vara som det var i Tyskland där syftet var att utrota romer och judar, säger Erland Kaldaras, ordförande i romska ungdomsförbundet.

– Det blir extra otäckt när man ser att det också handlar om små barn som inte ens kan gå och prata, säger han till SVT.

Enskild polisman tros ligga bakom

Den datafil som DN tagit del av skapades så sent som 29 maj 2012 men uppgifterna tros vara äldre än så. Polisen tror att en enskild polisman ligger bakom registret. Registret av ett släktträd där uppgifter om personnummer och adress kombinerats med pilar som ska visa släktbanden, enligt DN.

Polisen bekräftar för SVT att det finns ett register men säger att man inte känt till det och inte heller godkänt det.

– Det är helt i strid med gällande lagstiftning och det är ingenting som ska förekomma, säger Lars Förstell, informationsdirektör hos polisen i Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisen kartlägger romer Teckenspråk

Mer i ämnet