Foto: Fredrik Sandberg/Jessica Gow / TT

Polisen: Skärp reglerna för Swish

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kräver en lagändring för att skärpa reglerna kring och kontrollen av betalningar som sker via betalningsappen. Enligt polisen används den för att dölja brott.

I en begäran uppmanar man att betaltjänster som Swish och BankID ska omfattas av rapporteringsplikt, så man blir skyldig att rapportera misstankar om penningtvätt eller terrorfinansiering.

– I förlängningen skulle det lösa fler brott, säger Nicklas Lundh, chef för Finanspolissektionen vid Nationella operativa avdelningen.

Enligt Nationella operativa avdelningen, Noa, utgör Swish ett direkt led i penningtvätt. Även spårningen försvåras när pengarna förs över mellan olika banker.

Tillstånd skulle leda till fler uppklarade brott

Betaltjänsten Swish saknar tillstånd hos Finansinspektionen, vilket gör det svårare att komma åt penningtvätt. Om Swish hade haft ett tillstånd hade det enligt Nicklas Lundh kunnat leda till att fler brott kan klaras upp.

– Det skulle innebära att vi får en bättre heltäckande bild av den eventuella brottslighet och de misstankar som rapporteras. För vårt vidkommande skulle det här vara en viktig del i att få fullödigare rapporter och i förlängningen också lösa fler brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.