Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Polismorden i Malexander: Kommer du ihåg vad som hände?

Publicerad

Den 28 maj 1999 rånades Östgöta Enskilda Bank i Kisa i Östergötland av Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv. Under jakten på bankrånarna sköts den 42-årige polismannen Olle Borén och hans kollega Robert Karlström, 30 år, till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen.

Arklöv nekade länge till både rånet och morden, men sommaren 2001 erkände han att det var han som avlossade de dödande skotten vid de avrättningsliknande morden av polismännen.

Jackie Arklöv dömdes den 7 juni 2000 till livstids fängelse av Göta hovrätt för mord på de två poliserna i Malexander, försök till mord, grovt rån i tre fall och försök till grovt rån.

Tidigare har Andreas Axelsson och Tony Olsson, numera Tony Byström, som dömdes för samma mord, fått sina straff tidsbestämda. Axelsson släpptes förra året och Olsson kan bli fri i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.