Preparatet Subutex säljs inte längre

Publicerad

Läkemedelsföretaget Reckitt Benckiser slutar med subutex efter SVT:s rapportering

I januari nästa år kommer originalpreparatet att plockas bort från den svenska marknaden. Läkemedelsföretaget Reckitt Benckiser har, efter SVT:s rapportering, i samråd med svenska myndigheter fattat beslutet att sluta distribuera Subutex.

Enligt Claes Nordenson, produktchef på företaget, så har  missbruksproblemen visat sig vara ännu större än vad man tidigare trott. Företaget vill inte stå bakom ett sådant preparat som gör så att unga människor börjar sitt missbruk med Subutex.

Enligt läkemedelsverket så har preparatet från företaget stått för 60 procent av den sammanlagda försäljningen av Subutex till den svenska vården. För Svenska brukarföreningen är det här ett tungt besked. Enligt föreningen finns det inga behandlingar med liknande preparat som fungerar lika bra som Subutex.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.