Närmare 190.000 barn och unga vuxna i Sverige har någon form av psykisk ohälsa. Foto: TT

Psykisk ohälsa ökar bland barn och unga vuxna

Uppdaterad
Publicerad

Mer än dubbelt så många barn lider av psykisk ohälsa i dag som för tio år sedan. Ökningen är mycket stor även bland unga vuxna. Det framkommer i en ny rapport från Socialstyrelsen.

I dag har närmare 190.000 barn och unga vuxna någon form av psykisk ohälsa. Det motsvarar ca 10 procent av flickor, pojkar och unga män samt 15 procent av unga kvinnor. Mest drabbade är unga kvinnor i åldern 18-24 år.                                       

Depressioner och olika typer av ångestsyndrom är huvudorsaken till den stora ökningen, enligt utredare inom psykatri på Socialstyrelsen.

Det här är diagnoser som kan vara kopplade till stress, att man har höga krav på sig. Är det tuffare i skolan eller att ta sig in på arbetsmarknaden kanske man utvecklar nedstämdhet och känner oro inför framtiden.

Risk för självmord

Socialstyrelsen bedömer att den psykiska ohälsan kommer att fortsätta öka. Personer som diagnostiseras med depression eller ångestsyndrom riskerar långa sjukdomsförlopp samtidigt som det finns en förhöjd risk för självmord eller självmordsförsök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.