”Regeringen leker affär med välfärden”

Uppdaterad
Publicerad

I går kväll var det Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedts tur att tala från den stora scenen i Almedalen. Talet kom, inte helt oväntat, att till stor del handla om utförsäljningar och vinster i välfärden.

Vänsterpartiets partiledare inledde sitt tal under torsdagskvällen genom att tala om jämställdhet och inkomstskillnader mellan män och kvinnor.

– Det trista är att inkomstklyftan mellan män och kvinnor ökar som en konsekvens av borgerlig ekonomisk politik. Kvinnors arbete värderas fortfarande lägre än mäns, sade Sjöstedt.

Senare i talet anklagade Sjöstedt regeringen för att ”leka affär med välfärden”.

-Skattepengar ska gå till välfärd, inte till vinster, sade Sjöstedt och hänvisade till undersökningar som visar att en överväldigande majoritet av svenska folket motsätter sig vinstintressen i välfärden. Under dagen hade han presenterat ett förslag som ska försvåra utförsäljning av gemensam egendom och i talet sade han:

– Vi står inför ett vägval: att fortsätta stycka upp, skära ned och sälja ut, eller det motsatta – vi kan välja att ta hand om varandra.

Avslutningsvis gick Sjöstedt in i ett resonemang som gick ut på att Vänsterpartiet är centralt för byggandet av en rödgrön regering.

– Det finns det två mycket goda skäl till att rösta på Vänsterpartiet. Med oss blir välfärden fri från vinster, med oss blir regeringen fri från borgare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013 Teckenspråk

Mer i ämnet