MP: ”Regeringens miljöpolitik lika med Greklands ekonomi”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin höll igår tal i Almedalen. Innan han kom in på partiets hjärtefråga hann han referera till USA:s övervakningsskandal när han pratade om att riva upp FRA-lagen. Även regeringens miljöpolitik kritiserades.

Språkröret Fridolin refererade till Snowden som avslöjat USA:s övervakning när han pratade om att det inte är någon nyhet att regeringar vill övervaka sina medborgare. Medborgarnas integritet värnas genom att regering och myndigheter har regler: förbud mot åsiktregistrering, brevhemlighet och meddelarskydd. Han menar att den nya tekniken ger myndigheter nya möjligheter att kontrollera, men istället för att uppdatera dessa regler har man monterat ner dem.

– Efter Snowdens avslöjanden åtalas inte politikerna och makthavarna som gjort övervakningen möjlig. Istället åtalas Snowden.

Vidare menar Fridolin att FRA-lagen inte fungerar som den ska och att den borde rivas upp och omarbetas.

– Sedan alliansen genomförde lagen har FRA nio gånger ansetts bryta mot de integritetsregler FRA har att följa. Det är tydligt att lagen inte fungerar, sade han.

Kritik mot regeringens planerade nedskärningar i skolan

Fridolin sa även att han helst vill se att bildning blir den viktigaste skolfrågan i valet och riktade kritik mot regeringens planerade nedskärningar i skolan.

– Skolans uppgift är inte att kosta så lite som möjligt, utan att lära ut så mycket som möjligt. Vårdens uppgift är inte att människor ska lämna sjukhusen snabbt, utan att de ska lämna sjukhusen friska. Det finns sådant som inte går att göra effektivare, bara sämre, sade han.

Den tänkta nedskärningen på 1 miljard motsvarar en handfull gymnasielärare från varje normalstor gymnasieskola, berättar Fridolin. Miljöpartiet går emot regeringen och vill satsa på skolan istället för att spara. Finanseringen ska ske genom att avstå ett femte jobbskatteavdrag.

”Regeringen missar med 150 år”

MP:s språkrör sa även att regeringen missar klimatmålet med 150 år. Han jämför deras klimatpolitik med sättet Greklands regeringar behandlat ekonomin. Att det är trixande med siffror och att man skyller på andra. Partiet vill införa ett klimatpolitiskt ramverk med tydliga förankrade utsläppstak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013 Teckenspråk

Mer i ämnet