Regeringskansliet KU-anmäls av S och V

Uppdaterad
Publicerad

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill att riksdagens konstitutionsutskott, KU, ska granska hur regeringskansliet hanterat offentliga handlingar i samband rapporteringen om Näringsdepartementets representation.

Tidigare har tidningen Aftonbladet avslöjat att näringsminister Annie Lööf (C) och hennes departement hade en julfest för över 600.000 kronor. Festen bokfördes som seminarium trots att seminariedelen inte ens kostade en tiondel av julfesten.                                     

I samband med det avslöjandet menar nu socialdemokraten Leif Pagrotsky att handlingarna inte lämnats ut skyndsamt till tidningen, som grundlagen kräver, utan först efter kontakt med den politiska ledningen. 

Han vill också att KU granskar att regeringskansliet infört nya rutiner, som fördröjer utlämnandet av allmänna handlingar. Varje gång medier begär ut handlingar, går dessa först till pressavdelningen på berört departement.

Även Vänsterpartiet KU-anmäler nu händelsen. Vänsterpartiets näringspolitiske talesperson Kent Persson, menar att det är allvarligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.