Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Stockholm bröt mot lagen när döva nekades tolk Foto: Region Stockholm/SVT

Region Stockholm bröt mot lagen när döva nekades tolk

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm levde under förra året inte upp till sin lagstiftade skyldighet att fullt ut erbjuda tolktjänst för döva, dövblinda och hörselskadade personer, skriver Sveriges Radios P4 Stockholm.

– Många av våra medlemmar har berättat att de upplever att de är mindre värda. De får inte samma möjligheter till kommunikation, vilket leder till att man känner ett utanförskap, oro, stress. Det inskränker möjligheten att delta i samhället på ett demokratiskt sätt”, säger Elsa Brunemalm, intressepolitisk sekreterare, Stockholms dövas förening till P4 Stockholm.

Patientnämnden tog emot 13 anmälningar från personer som nekats tolktjänst för vardagslivstolkning under slutet av 2022 . I Hälso- och sjukvårdslagen står det att regionerna ska erbjuda vardagslivstolkning. Men, i början av november förra året meddelade regionen att man tvingades prioritera ärenden inom hälso- och sjukvården. Anledningen som gavs var att årets budget redan var nådd. Men, detta var inte förenligt med lagen enligt patientnämndens förvaltning, skriver P4 Stockholm

– Det är jättetråkigt och beklagligt, och jag vill absolut inte att det ska uppstå igen. Vi ska försöka att göra allt vad vi kan så att det inte uppstår igen, säger Marina Skarbøvik, enhetschef inom Hälso- och sjukvårdsförvaltningen till P4 Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet