Rekord: Det har aldrig varit dyrare att tanka än nu

Publicerad

Bensinpriset har för första gången sprängt 16-kronorsgränsen och med sommarens högsäsong för dörren visar marknaden inte heller några tydliga tecken på en stundande nedgång.

– För den som vill ha ett sänkt bensinpris så är det dåliga odds, om vi ser till marknaden, säger Ulf Svahn, vd för SPBI, branschorganisationen för drivmedel i Sverige till SVT Nyheter.

Sommaren vid bensinpumparna kan svida mer i plånboken än på länge, i alla fall mätt i bensinpris per liter.

På fredagsmorgonen höjde nämligen de ledande bensinjättarna priset med 20 öre och passerade 16 kronor per liter. Något som Expressen var först med att rapportera.

– Det är första gången vi går över sexton och det är det högsta priset någonsin så det är klart att det är anmärkningsvärt, säger Ulf Svahn, vd för SPBI, branschorganisationen för drivmedel i Sverige till SVT Nyheter.

Råoljepriset har stigit, vilket har bidragit till ett högre bensinpris. De främsta skälen till högt bensinpris är dock, enligt Svahn, skatter på bensin och en svag krona jämfört med den amerikanska dollarn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer