Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Måste kunna kommunicera med båda grupperna” – här förklarar verksamhetschefen varför hörsel är ett krav vid rekryteringen. Foto: SVT

Därför kräver Örebro kommun undersköterskor med både hörsel och teckenspråk

Publicerad

Örebro kommun sökte en teckenspråkig undersköterska till Karlslundsgården, där en av avdelningarna är till för döva och hörselskadade. Men Linda Jörlemyr var inte aktuell för tjänsten eftersom hon är döv.

Linnea Risberg, enhetschef på Karlslundsgården, skriver följande förklaring i ett mejl till SVT.

”Karlslundsgården har liksom andra vård- och omsorgsboenden en skör och sårbar målgrupp där hyresgästernas behov är det allra viktigaste.

15 minuter på Teckenspråk

Det betyder att personalen behöver kunna ha full uppmärksamhet på hyresgästerna, för att höra om de exempelvis ropar eller kallar på personalen.

Vi har både hörande och hörselnedsatta hyresgäster, så personalen behöver kunna kommunicera med båda grupperna. När vi anställer tittar vi alltid först på behovet hos våra hyresgäster och utgår från det.”

Tekniska hjälpmedel räcker inte

Linda Jörlemyr som har lång erfarenhet från andra vård- och omsorgsboenden tror att mycket skulle gå att lösa med tekniska hjälpmedel som SMS, bildtelefoni eller tolkar när det behövs.

I videoklippet här nedan ser du Lindas kritik och hur hennes självkänsla påverkades av beskedet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Linda Jörlemyr berätta om förklaringen hon fick till varför hon inte var aktuell för tjänsten trots sin långa arbetslivserfarenhet. Foto: SVT

Anpassningar inte möjliga

Kommunens verksamhetschef för vård och omsorg, Ann-Catrin Svantes Ohlson, bekräftar att de inte ser att det skulle vara möjligt att anpassa tjänsten för döva och hörselskadade.

– Jag vet att i ett tidigare skede så jobbade man igenom det här konceptet och då såg man att det krävdes den här dubbla kompetensen.

I videoklippet högst upp i artikeln utvecklar verksamhetschefen resonemanget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15 minuter på Teckenspråk

Mer i ämnet