Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Linda Jörlemyr berätta om förklaringen hon fick till varför hon inte var aktuell för tjänsten trots sin långa arbetslivserfarenhet. Foto: SVT

Linda sökte jobb som teckenspråkig undersköterska – nekades på grund av sin dövhet

Publicerad

Linda Jörlemyr i Örebro sökte en anställning som teckenspråkig undersköterska på Karlslundsgården i Örebro. Men när Linda berättade att hon är döv avbröts rekryteringsprocessen. Därför anmälde hon Örebro kommun till Diskrimineringsombudsmannen.

SMS:et från kommunens HR-avdelning löd:

”Ett krav för tjänsten på Karlslundsgården är att kunna ha telefonkontakt via talad svenska då det ingår i den här rollen vid t.ex. telefonkontakt med anhöriga och andra aktörer i hyresgästernas vardag.

15 minuter på Teckenspråk

Tyvärr behöver rekryterande chef därför meddela att hon inte kan gå vidare med dig i denna process. Du är varmt välkommen att söka andra tjänster hos oss.”

Chefen: ”Måste även se till våra hörande hyresgästers behov”

Karlslundsgården har 68 bostäder, varav 8 som döva och hörselskadade har förtur till.

I videoklippet här nedan berättar kommunens vård- och omsorgschef Ann-Catrin Svantes Ohlson om varför de redan i annonsen sökte personal som både kan tala och teckna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Måste kunna kommunicera med båda grupperna” – här förklarar verksamhetschefen varför hörsel är ett krav vid rekryteringen. Foto: SVT

DO-anmälan har lagts ned

Efter intervjun med SVT fick Linda besked om att Diskrimineringsombudsmannen inte kommer att gå vidare och utreda anmälningen, men i beslutet står det ingen motivering till varför.

Efterlyser mer dövkompetens

– Jag tänker mer på hur jag själv vill få vård och omsorg när jag själv blir gammal. Jag vill ha någon som kommer till mig där jag vet att personen kan mitt språk, teckenspråket, på mina villkor, säger Linda Jörlemyr.

I videoklippet högst upp i artikeln berättar Linda mer om hur beskedet har påverkat henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15 minuter på Teckenspråk

Mer i ämnet