Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT arkivbild

Rekordhöjning av matpriserna i februari – drabbar barnfamiljer

Publicerad

Nu skenar matpriserna.Barnmat och välling hör till det som ökat mest. Prisökningen på mat i februari är den högsta som den oberoende sajten Matpriskollen någonsin uppmätt.

– Så här höga tal har vi aldrig sett förut, säger sajtens grundare Ulf Mazur.

Februari månads prisökning på 2,1 procent på dagligvaror är rekord, berättar han. För enbart mat är ökningen ännu större, 2,5 procent jämfört med januari. Matpriskollen började mäta 2015, och har inte någon gång tidigare uppmätt en så stor ökning.

Hittills i år, under januari och februari, är prisökningen 3,4 procent för dagligvaror. Häpnadsväckande, enligt Ulf Mazur.

Tittar man på prisutvecklingen under tolv månader är den 15,2 procent för dagligvaror, och 17,8 procent för den snävare kategorin mat.

Den här gången har exempelvis barnmat ökat mest i pris, 10,8 procent bara i februari. Framför allt är det vällingen som blivit dyr, den har gått upp 11,7 procent i genomsnitt på alla artiklar. Också barnmatsburkar har ökat i pris, plus 9,3 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.