Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SD störst bland manliga LO-väljare Foto: Janerik Henriksson/TT, Hasse Holmberg/Scanpix/TT

SD störst bland manliga LO-väljare

Publicerad

Fler än var fjärde LO-medlem, 27,3 procent, stödjer Sverigedemokraterna. Det är en rejäl ökning jämfört med majundersökningen, visar SCB:s nya partisympatiundersökning. I maj var den siffran 22,8 procent.

Främst är det manliga LO-medlemmar som lockas av SD, 33,2 proc anger att de står närmast SD, mot 28,1 i maj. SD går därmed om S som populäraste parti bland männen. S tappar potentiella LO-väljare. 35,5 proc anger nu att de står närmare S jämfört med 40,8 i maj.

Ökar inte bland unga

Jämfört med den senaste undersökningen i maj 2019 ökar stödet för partiet bland män och kvinnor i samtliga åldersgrupper, förutom gruppen 18-29 år.

Stödet ökar även bland både inrikes- och utrikesfödda och bland väljare i samtliga utbildningsnivåer förutom bland dem med eftergymnasial utbildning längre än tre år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer