Foto: SVT

”Situationen för döva på arbetsmarknaden är alarmerande”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med SDR:s kongress i helgen antogs ett officiellt uttalande. I uttalandet framgår att SDR anser att tolktjänstutredningen har tagit alldeles för lång tid.

”Döva har utbildning och yrkesskickligheter, precis som många andra i samhället men ändå utsätts vi döva för ett fortsatt utanförskap på arbetsmarknaden. Anledningen är ett inhumant tolksystem där arbetsgivare tvingas betala för döva anställda. Den här strukturella diskrimineringen på arbetsmarknaden innebär att döva utestängs från arbetstillfällen och får sämre villkor till fortbildning på sin arbetsplats. Detta sker trots att regeringen haft ett flertal chanser att rätta till detta, bland annat genom utredningen ”En samlad tolktjänst” (SOU 2011:83) som överlämnades till regeringen i december 2011”, står det bland annat att läsa i pressmeddelandet.

Hela uttalandet kan du läsa här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.