Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sju av tio svenskar vet vad en vit käpp innebär Foto: Kristin Renulf

Sju av tio svenskar vet vad en vit käpp innebär

Uppdaterad
Publicerad

Fredagen den 15 oktober uppmärksammas den Vita käppens dag runt om i Sverige och världen.

En undersökning som Novus gjort på uppdrag av Synskadades Riksförbund visar att sju av tio svenskar vet vad den vita käppen står för. Men, få vet vad en vit käpp med röda markeringar betyder.

Syftet med rödmarkeringarna på den vita käppen är att visa för allmänheten att användaren är en person med kombinerad syn- och hörselnedsättning/dövblindhet. I synnerhet är det medtrafikanter och personer inom kollektivtrafiken som behöver känna till detta.

Förbundet Sveriges Dövblinda, FSDB, uppmärksammar Vita käppens dag med ett program som fokuserar på ökad kunskap, öppenhet och stolthet över den vita käppen med röda markeringar.

Endast sju av tio svenskar vet att den vita käppen används av personer med helt nedsatt syn för att ta sig fram på gator och torg. Det visar Novus undersökning ”Vita käppen” som besvarades av 1001 personer mellan 18-79 år i juni 2016.

Källa: Synskadades riksförbund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

VITA KÄPPENS DAG – 15 OKTOBER

Mer i ämnet