• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i centrala Åsele i Åsele kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett radhus med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de Caroline Svanemar i Sundbyberg berätta om vad hennes familj hade velat ha mer av, och vilka teckenspråksaktiviteter som Sanna Kulla i Veberöd fick gå på tillsammans med familjen. (Både teckenspråk och svenskt tal finns) Foto: Antonia Rodrigues da Silva/SVT

Skilda upplevelser: ”Vi fick verkligen kämpa för att få teckenspråket”

Uppdaterad
Publicerad

Caroline Svanemar i Stockholm fick kämpa för att vården skulle ge henne information om teckenspråket, när dottern Celine föddes med en grav hörselnedsättning.

Samtidigt är Sanna Kulla i Skåne helnöjd med teckenspråksutbildningen som hennes familj fick när sonen Emilio föddes döv.

– Vi upplever att vården fokuserade på att hon bara skulle lära sig tala de första åren. Informationen om teckenspråket kom inte självmant. Vi saknade vägledning av vården, förklarar Caroline Svanemar.

– Nu i efterhand är det jättebra betyg till informationen och utbildningarna som kom till oss, allt vår familj har fått lära oss tillsammans med Emilio, säger Sanna Kulla.

15 minuter på Teckenspråk

Studie visar skillnader i informationsutbudet

En enkätstudie av forskaren Ingela Holmström vid Stockholms universitet visar att 26% av de nyblivna föräldrarna till barn med hörselnedsättning inte fick någon information om teckenspråk när hörselnedsättningen upptäcktes.

Det ska åtgärdas med hjälp av nya riktlinjer i form av ett nytt vårdförlopp som du kan läsa mer om i den här artikeln.

I videoklippet ser du båda föräldrarna berätta om informationen om teckenspråk som familjerna fick när barnen var små.

Se avsnitt 2 av programmet 15 minuter på teckenspråk:

Måndagen den 9 oktober 2023

Klockan 17:00 i SVT2 och på SVT Play:

https://www.svtplay.se/video/ey2A3kY/15-minuter-pa-teckensprak/information-till-nyblivna-foraldrar?info=visa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15 minuter på Teckenspråk

Mer i ämnet