Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se forskaren Ingela Holmström och överläkaren Radi Jönsson berätta om forskningsresultaten och hur vårdens information kan förbättras. (Både teckenspråk och svenskt tal finns) Foto: SVT

Teckenspråkiga föräldrar till barn med hörselnedsättning är mindre nöjda med vårdens information

Uppdaterad
Publicerad

Nyblivna föräldrar till döva eller hörselskadade barn som redan kunde svenskt teckenspråk var mindre nöjda med vårdens information än föräldrar som saknade förkunskaper i teckenspråket. Det visar forskning från Stockholms universitet.

Forskaren Ingela Holmström vid Stockholms universitet har gjort en enkätstudie med 118 föräldrar till döva eller hörselskadade barn.

Där framgår det att fler än hälften av de svarande föräldrarna (52%) fick information om teckenspråket när hörselnedsättningen upptäcktes, och därtill svarade 19% att frågan inte var relevant eftersom de redan kunde teckenspråk.

15 minuter på Teckenspråk
Källa: Forskningsrapporten ”Kommunikation, information och stöd” av Ingela Holmström, Stockholms universitet Foto: SVT

Går emot tidigare antaganden

– Den gängse uppfattningen har tidigare varit att föräldrarna inte får information om teckenspråk, så här kan vi se att den tesen inte riktigt stämmer, säger Ingela Holmström.

Nyligen lanserades ett nytt vårdförlopp vid grav hörselnedsättning som ska göra vårdens insatser mer enhetliga över hela landet. Se mer om det i den här artikeln.

Större missnöje bland teckenspråkskunniga föräldrar

I videoklippet berättar docenten Ingela Holmström om hur föräldrarna har upplevt vårdens insatser, uppdelat på förkunskapsnivå. Överläkaren Radi Jönsson som har varit med och skrivit det nya vårdförloppet kommenterar också forskningsrapporten.

Källa: Forskningsrapporten ”Kommunikation, information och stöd” av Ingela Holmström, Stockholms universitet Foto: SVT

Se avsnitt 2 av programmet 15 minuter på teckenspråk:

Måndagen den 9 oktober 2023

Klockan 17:00 i SVT2 och på SVT Play:

https://www.svtplay.se/video/ey2A3kY/15-minuter-pa-teckensprak/information-till-nyblivna-foraldrar?info=visa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15 minuter på Teckenspråk

Mer i ämnet