Jonathan Elebjörk Wahlström, ordf. Unga Hörselskadade (UH), Laith Fathulla, ordf. Sveriges Dövas Ungdomsförbund (SDUF) och Teresia Lindberg, ordf. Dövblind Ungdom (DBU). Foto: Privat

”Solklart fall av diskriminering”

Uppdaterad
Publicerad

”Vi tycker att detta är ett solklart fall av diskriminering”. Det skriver Sveriges Dövas Ungdomsförbund (SDUF), Unga Hörselskadade (UH) och Dövblind ungdom (DBU) i ett öppet brev som svar på en dom i Arbetsdomstolen (AD) förra veckan.

AD slog då fast att det inte var diskriminering när Södertörns högskola avbröt rekryteringen av en döv arbetssökande på grund av att tolkkostnaderna skulle bli för höga.

De tre ungdomsorganisationerna menar att domen visar på ett samhälle som sätter en prislapp på mänskliga rättigheter när rätten till delaktighet ställs mot ekonomiska bedömningar. De skriver att Arbetsdomstolen öppnar upp för att döva och personer med hörselskada eller dövblindhet inte har lika möjligheter som andra att få ett kvalificerat arbete.

Vill ha en statligt finansierad och samlad tolktjänst

När det gäller att tolkkostnaden skulle vara för hög så saknar SDUF, UH och DBU perspektivet att döva och personer med hörselskada eller dövblindhet som blir utan tolk hamnar utanför arbetslivet och samhällsgemenskapen.

De kräver nu att staten tar ansvar för att skapa en statligt finansierad och samlad tolktjänst och att säkerställa att den som har behov av tolkning får det ska prioriteras högre.

Läs hela brevet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.