Forskaren Maria Vinberg som är doktorand vid Karolinska Institutet säger till SVT att det råder kraftig överrepresentation av elitspelare bland spelmissbrukarna. Bilden på matchen är en arkivbild och är inte knuten till ämnet. Foto: SVT och Johan Nilsson/TT

Spelmissbruk vanligare bland elitfotbollsspelare

Uppdaterad
Publicerad

Svensk elitfotboll är beroende av inkomster från spelbolagen. Samtidigt är svenska elitfotbollsspelare mer spelberoende än befolkningen i övrigt.

Trots det försvarar generalsekreterare för Svensk Elitfotboll, sponsringen från spelbolag och säger att det ger mer pengar till förebyggande arbete och kontroll över spelarnas spelande.

– I vår värld tror jag det är bättre att samverka med ett spelbolag och därmed komma åt resurser så att vi kan göra nytta, säger Mats Enqvist, generalsekretare för Svensk Elitfotboll.

Magnus Erlingmark, generalsekreterare i spelarföreningen, menar att det ger dubbla budskap.

– Om det är så att klubbarna och SEF ska informera om spelberoende är det ju svårt om de gör det med en Unibet-logga på bröstet, säger Erlingmark.

Svensk Elitfotbolls har en ny sponsor – Unibet som ersätter statliga Svenska Spel. Det nya avtalet ger 150 miljoner kronor om året till klubbarna i Allsvenskan och Superettan – en ökning med över 60 procent mer spelpengar.

Elitspelare är närmare spelmissbruket

Maria Vinberg doktorand vid Karolinska Institutet i Stockholm forskar på spelares spelberoende. Hennes forskning visar på en kraftig överrepresentation av elitspelare bland spelmissbrukarna. När hon djupintervjuat elitspelare så handlar det mycket om ”prat om spel”:

– Det pratas mycket om vinster men nästan aldrig om förluster, säger Maria Vinberg på Karolinska Institutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer