Foto: TT

Stefan Löfven vald till statsminister

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagseftermiddagen röstade riksdagen ja till att välja Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till ny statsminister för Sverige.

Både Allianspartierna och Vänsterpartiet lade ned sina röster, men eftersom det räcker med en majoritet av de röster som har lagts så räckte det för att talmannen skulle få grönt ljus för sitt förslag, och Stefan Löfven och Socialdemokraterna fick formellt mandat att bilda en regering tillsammans med Miljöpartiet.

Sverigedemokraterna röstade emot att ge Stefan Löfven uppdraget att bilda regering.

Sveriges nya regering – teckenspråk

Ännu inte statsminister

Ännu är dock Stefan Löfven ”tillträdande statsminister”. Regeringsskiftet sker formellt vid en konselj på slottet imorgon kl.12, där Sveriges statschef kung Carl XVI Gustaf är ordförande. Konseljen hålls efter att Stefan Löfven har avgett sin regeringsförklaring i riksdagen, då han också kommer att presentera sin regering. Regeringsförklaringen inleds kl.9.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges nya regering – teckenspråk

Mer i ämnet