Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Steffen Helbing hungerstrejkar för dövas rättigheter Foto: SVT/Focke Strangmann

Steffen Helbing hungerstrejkar för dövas rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Flera tyska medier rapporterar att politikern och aktivisten Steffen Helbing hungerstrejkar för dövas rättigheter i Tyskland.

Det tyska radio- och TV-bolaget Bayerischer Rundfunk skriver att Helbing har flyttat in i ett tält vid partiet CDU:s förbundskansli, där han har hungerstrejkat i nio dagar för att uppmärksamma situationen för döva personer i landet.

Steffen Helbing är 51 år, bor i Berlin, är medlem i CDU. Helbing är engagerad i flera föreningar för döva och  andra föreningar. Han har också varit medlem i World Federation of the Deaf sedan 2019, skriver Bayerischer Rundfunk. Steffen Helbing har suttit i rullstol sedan han föll nerför en trappa på jobbet efter en operation. Sedan dess har han kämpat mot de hinder han möter i vardagen både som rullstolsanvändare och som döv person, skriver Bayerischer Rundfunk.

Nästan omöjligt för döva personer att delta

Nu rapporterar flera tyska medier att Steffen Helbing har hungerstrejkat i åtta dagar för döva personers rättigheter i samhället. Enligt den tyska dagstidningen Neues Deutschland säger Steffen Helbing att orsaken till strejken är det är ”nästan omöjligt” för döva personer i Tyskland att delta i det politiska, sociala, ekonomiska och sociala livet på grund av att det inte är självklart att få teckenspråkstolk. Även om rätten att få teckenspråkstolk är lagstadgad på många ställen, så finns det fortfarande många områden där detta inte är reglerat, säger Steffen Helbing, enligt Neues Deutschland. Steffen Helbing säger till tidningen att han är särskilt oroad över situationen för döva ungdomar. Helbing säger också till Neues Deutschland att ungdomarna behöver ha samma möjligheter till utbildning och i arbetslivet som andra, och att det det är dags nu att något ska förändras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet