Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är riktigt besvärligt väglag längs kusten från Uppsala och norrut längs Norrlandskusten. Foto: SVT

Stökigt på vägarna – flera decimeter snö väntas

Uppdaterad
Publicerad

Det är riktigt besvärligt väglag längs kusten från Uppsala och norrut längs Norrlandskusten. Flera trafikolyckor inträffade under måndagen och även på tisdagen väntas det bli stökigt. SMHI har gått ut med flera vädervarningar och decimeter med snö väntas komma under tisdagen och onsdagen.

En orange varning för vind i kombination med snöfall är utfärdad för både tisdagen och onsdagen längs Västerbottenskusten, från Skellefteå i norr till Umeå i söder. Enligt SMHI kan det leda till mycket begränsad framkomlighet på vägar.

Decimeter med snö väntas

Det förväntas komma 15-30 centimeter snö – och det fortsätter snöa ytterligare något dygn.

Även längs Västernorrlandskusten, och ner till Gästrikland, väntas stora mängder snö. Där är en gul varning utfärdad. Ingen varning är utfärdad i inlandet.

Fakta: Vad betyder varningarna?

Gul varning:

Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Vädervarningar på gul nivå innebär att vädret kan medföra konsekvenser för samhället. Vädret kan bli en fara för allmänheten och orsaka vissa skador på egendom och miljö. Det kan också bli störningar i olika tjänster i samhället, som till exempel i kollektivtrafiken. Vädrets påverkan kan skilja sig åt lokalt. Det betyder att särskilt utsatta platser kan drabbas av allvarliga skador. Enskilda personer eller grupper som är särskilt känsliga kan också drabbas allvarligt.

Vad ska du göra?

Var extra uppmärksam på hur vädret utvecklar sig där du är. Tänk på vad du kan göra för att minska risken för skador på dig själv, din omgivning och din egendom. Det gäller särskilt dig som bor eller vistas i ett utsatt område, eller dig som tillhör en riskgrupp.

Orange varning:

Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten

Vädervarningar på orange nivå innebär att vädret kan medföra allvarliga konsekvenser för samhället. Vädret kan bli en fara för allmänheten och orsaka stora skador på egendom och miljö. Det finns en stor risk för störningar i olika tjänster i samhället, som till exempel i kollektivtrafiken. Vädrets påverkan kan skilja sig åt lokalt. Det betyder att särskilt utsatta platser kan drabbas av mycket allvarliga skador. Enskilda personer eller grupper som är särskilt känsliga kan också drabbas mycket allvarligt.

Vad ska du göra?

Du bör överväga att avstå från aktiviteter som utsätter dig för risker som vädret kan medföra. Gör vad du kan för att minska risken för skador på dig själv, din omgivning och din egendom.

Röd varning:

Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten

Vädervarningar på röd nivå innebär att vädret kan medföra mycket allvarliga konsekvenser för samhället. Vädret kan bli en stor fara för allmänheten och orsaka mycket allvarliga skador på egendom och miljö. Det finns en stor risk för omfattande störningar i olika tjänster i samhället, som till exempel i kollektivtrafik och blåljusverksamhet.

Vad ska du göra?

Du bör avstå helt från aktiviteter som innebär att du är utsatt för risker som vädret kan medföra Gör vad du kan för att minska risken för skador på dig själv, din omgivning och din egendom.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.