Svenska halloumi-importörer arbetar för att minska användning av antibiotika

Uppdaterad
Publicerad

Workshops, utbildningar och samtal med cypriotiska veterinärer. Två av Sveriges stora importörer av halloumi från Cypern är väl medvetna om problemen med antibiotikaresistens och har i flera års tid arbetat för att få sina leverantörer att minska antibiotikaanvändningen.

Både Zeta och Fontana är stora importörer av cypriotisk halloumi och medvetna om problemet med den omfattande antibiotikaanvändningen i landet. Båda för en dialog med sina leverantörer kring användandet av antibiotika för att höja medvetandet om riskerna.

Di Luca, företaget bakom Zeta, har bland annat utbildat sina ostleverantörer i södra Europa tillsammans med antibiotikaexperter och veterinärer från SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Vi arbetar med de här länderna och vi vill ha ett långsiktigt samarbete med våra producenter. Så vi tycker definitivt att det här är vårt ansvar. Vi vill få till en förändring, säger Helene Rehnberg, inköpschef på di Luca.

Importerade 4 000 ton ost

Sverige är en stor importör av halloumi. Vi äter näst mest halloumi i Europa, efter Cypern själva. Och importen har ökat kraftigt. 2010 importerade vi 21 ton halloumi från Cypern, förra året var siffran uppe i 4 000 ton.

Martina Molander är inköpschef på Fontana.

– Vi vill verkligen betona för konsumenter som kanske är oroliga, att Fontanas halloumi garanterat är fri från antibiotika, säger hon.

Ingen halloumi på svenska marknaden ska innehålla rester av antibiotika, så osten är inte farlig att äta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.