Foto: Christine Olsson, TT arkiv

Svenska kvinnor föder allt färre barn

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kvinnors barnafödande har minskat under senare år.

Fruktsamhetstalet för kvinnor i Sverige går ner. Förra året låg det på 1,78 i riket, med stora variationer på kommunnivå. Det visar den senaste rapporten från Statistiska centralbyrån (SCB)

– Vad nedgången beror på finns inga tydliga förklaringar till, men en förklaring kan vara att åldern vid barnafödande har ökat något de senaste åren, säger Johan Tollebrant, demograf på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

En demograf försöker förklara samband mellan befolkningsutveckling och olika ekonomiska, sociala, kulturella och politiska faktorer.

Tidigare nedgångar i fruktsamheten har haft kopplingar till ekonomin eller familjepolitik men det är svårt att hitta tydliga förklaringar till dagens nedgång, enligt SCB.

Foto: SCB

Som högst var fruktsamheten år 1990. Då var fruktsamhetstalet för Sverigefödda kvinnor 2,10. Som lägst var det under åren 1998 och 1999.

Enligt SCB:s siffror är utrikes födda kvinnor generellt något mer fruktsamma än inrikes födda, en skillnad som varit ungefär lika stor sedan 1970. Det finns också stora skillnader mellan olika kommuner. Inte minst bostadssituationen på en ort spelar stor roll för barnafödandet.

Det summerade fruktsamhetstalet är ett mått som visar benägenheten att föda barn ett visst år.

Måttet anger det antal barn kvinnor skulle få i genomsnitt under hela sitt liv om fruktsamheten förblev densamma som under det år som beräkningen gäller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.