Foto: Scanpix

Svenska storbanker får sänkta betyg

Uppdaterad
Publicerad

Kreditvärderingsinstitutet Moody's nedgraderar sin värdering av de svenska storbankerna Nordea och Handelsbanken, som riskerar att få högre lånekostnader.

Däremot klarade sig både SEB och Swedbank från att få sin värderingar sänkta. Sämre gick det för Landshypotek, vars uppgift är att finansiera investeringar i jord- och skogsbruket, som fick sitt betyg sänkt två grader. Moody's skriver att de fem svenska bankgrupperna nu har ”stabila utsikter”.

Finansminister: Egentligen en positiv nyhet

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) tror inte att de sänkta betygen får några speciella effekter på marknaden. -Det här var väntat, och känt sedan länge. Många väntade sig flera och större nedgraderingar. Så det här är egentligen en positiv nyhet som inte behöver tas med så mycket dramatik, säger han i SVT:s Gomorron Sverige.  -Vi ska vara stolta över de svenska bankerna, de är stabila och vi behöver inte vara oroliga. Varken Nordea och Handelsbanken tror att nedgraderingen får någon effekt för kunderna.       

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska banker nedgraderas

Mer i ämnet