Bankerna: Ingen anledning till oro

Uppdaterad
Publicerad

Ingen av de nedgraderade bankerna är särskilt bekymrade över sina sänkta betyg.

-Vi har aldrig varit finansiellt starkare än vad vi är i dag, och jämfört med när Moody's gav betyg förra gången, som nu har sänkts, är allas nyckeltal starkare, säger Bengt Carlsson, presschef på Handelsbanken.

Det finns ingen anledning till oro för bankens privatkunder och småsparare, hävdar Bengt Carlsson.

-Nej det finns det inte. Om marknaden ser på det här på samma sätt som den gjorde när det första beskedet om Moody's översyn kom i våras, så kommer inte det här att påverka våra kunder alls.

Tror inte på högre upplåningskostnader
Bengt Carlsson tror inte att bankens upplåningskostnader kommer att bli högre.

-Handelsbanken kan låna till väldigt bra villkor, och de som lånar ut pengar till banken verkar uppskatta vår utveckling.

”En av de starkaste bankerna i Europa”
Inte heller Nordea tror att nedvärderingen med en grad får några effekter att tala om.

-Eftersom vi är en av absolut starkaste bankerna i Europa tror vi att det kommer att få mycket begränsade effekter. Det här har ju redan varit mer eller mindre känt, säger Erik Durhan, pressansvarig på Nordea.

-Moody's hade indikerat tidigare att det skulle komma ratingförändringar så det var förväntat. Det här bekräftar bara att vi är en av Europas starkaste banker. Av de konkurrerande bankerna är det bara tre, inklusive Nordea, som har en dubbel A-rating.

”Landshypotek påverkas ytterst marginellt”
Moodys beslut att nedgradera Landshypotek med två grader har enligt banken mycket liten betydelse.

”Vi påverkas ytterst marginellt. Vår utlåning till svenska jord- och skogsbruket finansieras till fyra femtedelar via säkerställda obligationer där vi har högsta möjliga rating från Standard & Poors. Det är aldrig bra att nedgraderas, men betydelsen är marginell för oss och våra kunder. Därför känner vi ingen särskild oro”, säger Kjell Hedman, vd för Landshypotek, i ett pressmeddelande.

Enligt Hedman skiljer sig Moody's betyg från de som andra värdeingsinstitut gett.

”När Standard & Poors och Fitch gått igenom vår verksamhet och vår marknad har betyget för Landshypotek höjts eller bekräftats på hög nivå. Moodys sticker nu ut och vi är givetvis förvånade”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska banker nedgraderas

Mer i ämnet