Sverige på listan över USA:s allierade mot IS

Publicerad

Sverige finns med på Barack Obamas lista över allierade länder mot terrororganisationen Islamiska staten. Det framgår av ett dokument från USA:s utrikesdepartement, avslöjade SVT Nyheter på onsdagskvällen.

Den amerikanske presidenten Barack Obama talade i FN igår, och sade bland annat att USA tillsammans med allierade ska ”demontera dödens nätverk” med kraft. Han vädjade till världen om hjälp att besegra Islamiska staten, terrorgruppen som tagit över stora områden i Irak och Syrien. I ett brev från amerikanska utrikesdepartementet, som SVT begärt ut, listas de länder som hittills på något sätt bidragit eller uttalat sitt stöd i kampen mot IS och därmed ingår i USA:s allians. Bland det 50-tal länderna på listan finns Sverige, även om amerikanska UD har förtydligat att Sverige bidrar med humanitär hjälp.

”Uppseendeväckande”

SVT:s utrikespolitiska kommentator Bo-Inge Andersson säger att det är uppseendeväckande att Sverige står med på listan. Utrikesminister Carl Bildt menar däremot att det är en självklarhet att Sverige stödjer USA i kampen mot terrorgruppen.

– Sverige är emot den internationella terrorismen och mot IS. Vi vill försöka hjälpa de människor som drabbas av detta, säger han till SVT.

Ökad hotbild mot Sverige

Enligt Bo Inge Andersson kan en svensk inblandning betyda att hotbilden ökar. Han menar att det rimligtvis måste betyda att vaksamheten, övervakning och kontroller, måste skärpas i Sverige eftersom IS har uttalat hot mot de länder som är med i koalitionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Islamiska staten IS - teckenspråk

Mer i ämnet