Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/EPA

Sverige skickar stridsvagnar till Ukraina

Publicerad

Sverige kommer att skicka svenska Leopard 2-stridsvagnar och två olika luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar statsminister Ulf Kristersson (M) på fredagen.

– Det är de beslut vi har fattat från Regeringen, säger Ulf Kristersson på en pressträff.

På pressträffen från Boden meddelas att Sverige kommer att skicka svenska Leopard 2-stridsvagnar till Ukraina. Sverige kommer även att leverera luftvärnssystemen Hawk och Iris T.

Kriget i Ukraina – teckenspråk

– I dag är det årsdagen för när Ryssland påbörjade sin fullständiga och storskaliga invasion av Ukraina. Och det är naturligtvis en markering från vår sida gentemot Ryssland, men framför allt gentemot Ukraina, att vi stödjer dem genom att vi idag presenterar ett nytt vapenpaket, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Så sent som i går, torsdag, meddelade regeringen att Sverige kommer att ge ytterligare cirka en halv miljard kronor i stöd till Ukraina. Totalt har Sverige hittills beviljat stödpaket till Ukraina motsvarande ett värde av 10,6 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina – teckenspråk

Mer i ämnet