Foto: Janerik Henriksson / TT

Sveriges dödsskjutningar i topp i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ligger i topp när det gäller dödligt skjutvapenvåld i Europa. Det visar en ny rapport som Brottsförebyggande rådet presenterar i dag.

I en studie har man jämfört dödsskjutningar med andra 22 europeiska länder mellan 2000 och 2019 och kommit fram till att Sverige ligger på högst nivå i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. Sverige har rört sig från botten till toppen i Euorpas statistik.

Sker främst i kriminell miljö

8 av 10 dödsskjutningar i Sverige sker i kriminell nivå, visar studien, och skjutningarna kan kopplas till illegal droghandel, kriminella grupperingar och bristande förtroende för polisen. Men de faktorerna finns också i flera andra europeiska länder, enligt Brå.

Brott och straff – Teckenspråk

Håkan Jarborg, polismästare i polisregion Syd, kommenterar resultatet:

– Tyvärr bekräftar det vad vi tidigare sett, att ökningen i Sverige är unik, säger han.

När det gäller övrigt dödligt våld ligger Sverige fortfarande på mycket låga nivåer jämfört med andra europeiska länder, visar Brå-studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brott och straff – Teckenspråk

Mer i ämnet