Foto: TT

SVT:s Valu: SD största parti bland män

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna har pekat ut kvinnor som en målgrupp man satsat stort på inför valet, men det är bland männen som partiet vinner störst framgång, enligt SVT:s vallokalsundersökning Valu.

I gruppen män har Sverigedemokraterna (SD) vuxit med hälften jämfört med förra Valun, och får nu 24 procent av rösterna där. Det gör SD till det populäraste partiet bland svarande män, om än med liten marginal.

SD får stöd av en procentenhet fler än Socialdemokraterna (S), som får stöd av 23 procent av de svarande.

Valet 2018 – teckenspråk

V starkare hos kvinnor

Bland kvinnor får SD betydligt lägre stöd: 13 procent, vilket är mindre än hälften av de 28 procent av kvinnorna som stöder S. Däremot växer SD även bland kvinnor och får stöd av tre procentenheter fler än förra gången.

Vänsterpartiet går fram starkt bland kvinnor och vinner tio procent av väljarna där jämfört med sex procent år 2014, enligt Valu – som alltså är en undersökning och inte ett slutgiltigt resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2018 – teckenspråk

Mer i ämnet