Foto: TT

Systemet mot bidragsfusk skärps

Publicerad

Regeringen skärper systemet med samordningsnummer i ett försök att förhindra bidragsfusk och brottslighet förknippat med numren som individer utan svenskt personnummer har.

Systemet med samordningsnummer har kritiserats från flera håll den senaste tiden. Nu presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) förändringar i systemet.    

Bland annat ska nummer som inte har använts på fem år automatisk avregistreras, enligt finansminister Magdalena Andersson (S). Dessutom ska Skatteverket kunna avregistrera ett nummer om myndigheten upptäcker fel. 

Sedan systemet infördes för 20 år sedan har över 870 000 samordningsnummer delats ut. Numren ska nu även kopplas till en aktuell adress.

Polisen och Skatteverket har länge larmat om problem kopplat till systemet med samordningsnummer. Bland annat att det inte har funnits krav på styrkt identitet för den som har fått ett nummer men även att systemet utnyttjas av kriminella, vilket SVT Nyheter har rapporterat om.

Samordningsnummer är ett tillfälligt identitetsnummer för personer som inte är folkbokförda i Sverige men som har kontakt med landets myndigheter. Numret liknar personnummer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer