Teckenspråkstolkning av Rapport inleds i januari

Publicerad

SVT kommer att börja med teckenspråkstolkade nyhetssändningar den 7 januari 2019. Testsändningar inleds dock redan under december.

Det blir en halvtimmes direktsänd teckenspråkstolkad nyhetssändning varje vardag i SVT Play med start klockan 18.00. Sändningen kommer att innehålla Rapport, Kulturnyheterna och Sportnytt.

Testsändningar kommer att inledas redan under december som förberedelser inför premiären den 7 januari.

”Jag är glad och stolt över att vi nu kan erbjuda publiken en teckenspråkstolkad nyhetshalvtimme på vardagar, såväl riksnyheter som kultur och sport. Våra nyanställda tolkar går in i förberedelsearbetet med stor entusiasm och energi, och de ser fram emot att snart få möta publiken”, säger Anna Zettersten, chef för Språk & Tillgänglighet på SVT.

Skarp kritik bakom

Bakgrunden till att teckenspråkstolkningar av nyheter nu inleds är den skarpa kritik SVT fick efter att teckenspråkstolkningen inte kommit igång tillräckligt snabbt i samband med terrorattentatet på Drottninggatan 2017.

SVT inledde ett utvecklingsarbete, och nu sänks beredskapstiden till högst 30 minuter under dagtid på vardagar, enligt SVT Språk och Tillgänglighet.

Arbetet innebär fem nya heltidsanställda tolkar och en ny studio som tolkarna kan sända ifrån och spela in i helt själva utan tekniker. Förutom nyheter och andra livesändningar ska studion också utnyttjas till förproducerad teckenspråkstolkning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet